Sådan håndterer du det, at arbejde i team med en, du ikke bryder dig om
Der er mange fordele ved at arbejde i teams, men der kan også være en række ulemper. En af ulemperne er, at man ikke altid har mulighed for selv at vælge hvem, man skal arbejde sammen med. For nogle mennesker kommer vi bare bedre ud af det med end andre.
Det kan være et sandt mareridt at være fanget i et team, hvor en eller flere af medlemmerne ikke bryder sig om hinanden; opgaven føles uendelig, og der er konstant spændinger i luften. Men the show must go on, som man siger, og opgaven skal løses. Så hvordan arbejder vi bedst sammen med og håndterer de kolleger og teammedlemmer, vi egentlig ikke bryder os om?
I denne artikel får du 7 gode råd til, hvordan du arbejder sammen med en, du ikke kan lide.
7 gode råd til at arbejde med et teammedlem, du ikke bryder dig om
1) Hvorfor bryder du dig ikke om vedkommende? Anerkend problemet og reflekter over årsagen
Første trin handler om accept og refleksion. Selvom det umiddelbart kan virke nemmest at feje problemet ind under gulvtæppet og bare ignorere det, er dét det sidste, du bør gøre. Det vil nemlig med al sandsynlighed gøre situationen værre. I stedet bør du acceptere, at der er et problem, og at du er i samme team som pågældende.
Prøv at træde et skridt tilbage og husk på, at det er ok ikke at komme overens med alle. Reflekter over, hvad det er ved den pågældende person, der irriterer dig og gør, at du ikke bryder dig om ham/hende. Kast et ærligt blik på jeres relation: hvad forårsager spændingen, og hvilken rolle spiller du selv i den? Kan der være ydre faktorer, der spiller ind?
En god måde at forsøge at identificere hvad problemet er, er ved at bruge Daniel Ofmans Kernekvadrant. Brug den til at reflektere over, om det eks. er muligt, at personen, du ikke bryder dig om, simpelthen ”trigger” din allergi, altså handler på en måde, der ligger meget fjernt fra dig. Dem, der udløser din allergi, er typisk rigtig gode til noget, som er svært for dig. Personen med det meget stærke overblik, kan f.eks. blive trigget af en detaljerytter – men personen med overblikket, kunne måske faktisk lære noget af detaljerytteren, således at færre detaljer misses. Når du møder din allergi, er der stor risiko for, at du reagerer med din skyggeside (og gør ondt værre), i stedet for at have de nysgerrige og lærevillige briller på.
2) Hold hovedet koldt
Selvom det kan være svært, er det vigtigt at holde hovedet koldt og bevare professionalismen. Så begynd ikke at sladre om vedkommende, tag ikke vedkommendes opførsel personligt og bevar roen. Lad være med at ignorere personen, pege fingre eller højlydt skyde skylden på din modpart – vi er på en arbejdsplads og ikke i 7.klasse.
Er det et teammedlem, der opfører sig negativt for at få opmærksomhed, kan din rolige fremtoning muligvis fjerne noget af vedkommendes motivation for at agere på den måde. Selvom en smart kommentar kan virke lokkende i øjeblikket, bør du tage dig tid til at tænke over, hvad personen siger eller gør, så du reagerer overvejet og passende. Den forkerte tilgang kan forværre problemet. Tanken er at gøre tingene bedre, ikke værre.
3) Sæt dig i den anden persons sted
Næste trin handler om din modpart, altså personen du ikke bryder dig om. Det er meget få mennesker, der står op om morgenen med den hensigt, at gøre dit liv elendigt. Så hvordan ser situationen ud fra den anden persons perspektiv/vinkel? Her kan du træne det, man kalder “mentaliseringsevnen”: at forstå andres og egen adfærd ud fra de mentale tilstande, der kan ligge bag. Så prøv at spørge dig selv: hvorfor handler vedkommende på denne måde? Hvad motiverer han/hende? Hvordan ser han/hun dig?
For at lære din modsætning og dennes perspektiv at kende, er du først og fremmest nødsaget til at ”bide i det sure æble” og tilbringe mere tid på vedkommende. Måske lærer du, at den adfærd, du ikke bryder dig om, skyldes stress, eller at I minder mere om hinanden, end du troede. Prøv at være mere opmærksom på eller aktivt ”lede efter” personens positive sider; dette kan også hjælpe med at sætte vedkommendes adfærd i perspektiv.
4) Vær ikke kritiker eller konkurrent, men problemløser
For at arbejde sammen bedst muligt er det vigtigt at fokusere mere på samarbejdet end konflikten. En taktik kan være at præsentere din teamkollega med problemstillingen; husk dog at holde bolden på din egen banehalvdel. Forsøg at starte en dialog ved eks. at sige, ”Jeg synes, vores samarbejde ikke kører helt gnidningsfrit, og min fornemmelse er, at vi ofte går skævt på hinanden. Hvad er din oplevelse? Har du forslag til, hvordan vi kan gøre det bedre?”
Selvom det muligvis føles som om, at du viser din modpart dine kort, skal du huske på, at I ikke er i gang med et spil Poker, hvor det handler om at vinde. I skal forsøge at få jeres samarbejde til at fungere, og det kræver tillid og oprigtighed fra begge parter.
5) Vær nysgerrig og stil spørgsmål
De fleste af os vil prøve at snakke os ud af kniben, når vi står i en presset situation. Vi kan måske endda blive påståelige, selvsikre og fastholde, at ”det er mig, der har ret”. Dette gør normalt ikke en i forvejen anspændt situation bedre.
Så i stedet for at dominere samtalen, kan du prøve at være nysgerrig på din modpart og stille flere spørgsmål, så der åbnes op for en dialog. Skub din egen dagsorden til side, stil gode spørgsmål og hav tålmodigheden til virkelig at lytte til den anden persons svar.
Og her er det vigtigt at understrege, at det er vigtigt, at du faktisk lytter til det, din ”irriterende” kollega siger! For der kan være andre faktorer, som du må ikke er klar over, eller at teammedlemmet ikke engang er klar over hvilken indflydelse, han/hendes opførsel har. Dette kaldes aktiv lytning og er langt mere konstruktivt end teknisk lytning, hvor man leder efter svage punkter i den anden persons argumentation.
6) I er forskellige – og det er der værdi i!
Det er nemt at skyde skylden for konflikter eller samarbejdsvanskeligheder på dårlig kemi eller forskellige personligheder. Men vi er alle forskellige, handler forskelligt og opfører os forskelligt, og det kan faktisk ofte hjælpe på både konflikten og samarbejdet at være mere opmærksom på disse forskelle.
En metode til at blive mere bevidst om hinandens forskelligheder er f.eks. ved en personprofil. Hvor du måske er den ekstroverte type, der straks reagerer på forslag eller kommentarer, er din teamkollega måske introvert og har brug for længere tid til at tænke over og bearbejde samme forslag. Dét, at I helt fundamentalt er forskellige, kan selvfølgelig gøre jeres samarbejde besværligt og frustrerende. Men er I i stand til at identificere og udnytte disse forskelle, vil I højst sandsynligt opleve, at I komplimenterer hinanden rigtig godt – I er måske bare ikke klar over det.
7) Bed om hjælp
Hvis jeres relation er gået helt i hårdknude, kan det være I skal række ud og bede om hjælp. For selvom det synes besværligt at skulle arbejde på en relation, du i bund og grund ikke har interesse i, kan det være nødvendigt for teamets skyld og jeres evne til at samarbejde.
Det kan genstarte et vanskeligt forhold at række ud efter hjælp. For det første viser det, at du gerne vil teamet, og at du påtager dig et ansvar for, at teamet skal fungere bedst muligt under omstændighederne. Dernæst viser det også, at du trods jeres ”kontrovers” respekterer din modparts oplevelse, erfaring og tilstedeværelse i teamet.
Artiklen er frit oversat og redigeret fra ”How to collaborate with people you don´t like”.